Het Europees parlement vergadert op 14 februari of zij instemt met een rapport dat aanbeveelt om labels met gezondheidswaarschuwingen op te nemen op flessen alcohol.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) beveelt dit aan onder meer omdat alcohol kanker kan veroorzaken. En omdat alcohol drinken tijdens de zwangerschap levenslange schade kan veroorzaken bij het ongeboren kind. Afgelopen december keurde de BECA - een speciale commissie voor de strijd tegen kanker van het Europees Parlement - een rapport goed waarin vermeld stond dat er geen veilig niveau van alcoholgebruik bestaat.

Geen eenduidig beleid
In Europa is geen eenduidig beleid voor wat betreft alcoholetikettering. Enkele landen binnen de EU hebben één of enkele onderdelen (ingrediënten, voedingswaarde, gezondheidsinformatie-waarschuwing) van etikettering van alcoholhoudende dranken ingevoerd.  Slechts vier landen, aangesloten bij de EU, vermelden gezondheidsinformatie-waarschuwing op flessen drank. Dit zijn Duitsland, Frankrijk, Litouwen en Ierland.

Kanker
In Australië en Nieuw-Zeeland bestaat sinds 2020 wetgeving over het vermelden van een waarschuwing op het thema alcoholgebruik tijdens de zwangerschap. In Canada werd in 2020 een experimenteel onderzoek uitgevoerd om de effecten van etikettering te meten. De resultaten lieten zien dat waarschuwingen ervoor kunnen zorgen dat mensen meer kennis hebben over de risico’s van alcoholgebruik, zoals de relatie tussen alcohol en kanker.

Reageer reacties (2)

SzvpEAfy(10. februari 2022)

FhdlcgpHROqMGE

YCKqlkWMo(10. februari 2022)

XhPcAzgIDJswO

LEES MEER...