Europese gezondheid onder de loep

Meer mensen met overgewicht, Belgen staan op de derde plek met alcoholgebruik in Europa en we worden ouder. Dit blijkt uit het driejaarlijkse Europese gezondheidsrapport van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Ook stijgt het aantal mensen met kanker wereldwijd.

Belgen ouder dan vijftien jaar drinken zo’n duizend glazen alcohol per jaar. Dat komt neer op bijna twintig glazen alcohol per week. Jaarlijks drinkt een Belg gemiddeld 12,6 liter pure alcohol per jaar per persoon. Hiermee staat België op derde plek. In Litouwen wordt 15,2 liter gedronken en in Tsjechië 12,7 liter. Nederlanders drinken 8,7 liter per persoon, iets meer dan het Europese gemiddelde van 8,6 liter.

Obesitas en overgewicht
De WHO onderzocht ook hoeveel mensen overgewicht hebben of aan obesitas lijden. In België heeft 59,5 procent overgewicht, dat is net iets meer dan het gemiddelde van 58,7 procent. Bijna een kwart (22,1 procent) kampt met obesitas. Ook neemt het percentage kinderen dat overgewicht heeft toe. In Nederland kampt 15 procent van de kinderen met overgewicht. Claudia Stein, directeur bij de afdeling Informatie, Bewijs, Onderzoek en Innovatie bij WHO Europa vindt dit een zorgwekkende trend. Zo zegt ze in het AD: ‘Toen ik een kind was, hadden we slechts één iemand in de klas die misschien mollig was, maar nu is het in sommige landen bijna de helft.’

Langere levensverwachting
Opvallend is dat de levensverwachting van 77,8 jaar in Europa het hoogst is. In Nederland worden we gemiddeld 81,6 jaar oud. Volgens Zsuzsanna Jakab, regiodirecteur van de WHO, zou dit in de toekomst wel kunnen veranderen, schrijft AD. ‘De risicofactoren die zijn gerelateerd aan levensstijl zijn zorgelijk, want ze kunnen de stijging in levensverwachting vertragen of zelfs terugdraaien als ze niet worden aangepakt.’

Stijging kankerpatiënten
Ook maakte het WHO gisteren bekend dat het aantal kankerpatiënten wereldwijd blijft stijgen. Zes jaar geleden ging het om 14,1 miljoen mensen met kanker maar dit is nu gestegen naar 18,1 miljoen. 9,6 miljoen mensen hiervan zullen dit jaar overlijden. Die toename heeft volgens het onderzoek te maken met de groei van de wereldbevolking en dat mensen steeds ouder worden. Longkanker komt wereldwijd het meest voor en wordt gevolgd door borst- en darmkanker. Een medewerker van het onderzoek zei tegen NOS: ‘In veel landen zijn al maatregelen genomen om roken te ontmoedigen en meeroken te voorkomen. Toch laten deze cijfers zien dat in alle landen van de wereld een tabaks-ontmoedigingsbeleid noodzakelijk blijft.’ Van alle mensen die kanker krijgen woont 23,4 procent in Europa.

13/09/2018
Schrijf je hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Reageer reacties (0)
LEES MEER...