‘Films waarin wordt gerookt 18+’

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) wil dat alle films waarin tabak voorkomt een 18+ beoordeling krijgen. Zij willen hiermee voornamelijk kinderen beschermen tegen de beelden die tabak bevatten.

Volgens de WHO maakt de tabaksindustrie reclame voor sigaretten door deze in films te laten zien. De organisatie wil men bewust maken van de ‘verborgen’ reclame voor tabak in films. In veel landen is het verboden om reclame te maken voor rookwaren, zo ook voor het grootste deel in Nederland. Maar dit geldt niet voor films. Daarom wil de Wereldgezondheidsorganisatie dat er een 18+ melding komt te staan op films waarin wordt gerookt, dit zorgt ervoor dat minderjarigen deze films niet kunnen kijken.  

Volgens een onderzoek van de WHO dat in 2014 werd uitgevoerd, werd er in 44 procent van de Hollywoodfilms een link gelegd met roken. In kinderfilms werd in ongeveer 33,3 procent van de gevallen gerookt.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie blijkt uit deze resultaten hoezeer het roken in onze maatschappij wordt goedgekeurd.  Zij melden dat de tabaksindustrie op zoek is naar verschillende manieren om tabak te promoten, dit is één van die manieren.

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...