De onderzoekers van het AMC in Amsterdam gaan op zoek naar de genen die de kans op alcoholverslaving vergroten. De studie, genaamd TRACE (TRacing genetics of Alcoholism and Comorbid disorders in Extended pedigrees), onderzoekt families waarin meerdere mensen verslaafd zijn aan alcohol. Op deze manier willen ze de genen vinden die vaker voorkomen bij alcoholverslaafden. We weten inmiddels dat de kans om alcohol verslaafd te worden voor de helft door genen wordt veroorzaakt. Echter, welke genen dit zijn is nog de grote vraag.

Wanneer nieuwe genen gevonden worden, weten we meer over de biologische processen van verslaving en daarmee kunnen nieuwe behandelingen ontwikkeld worden. Daarnaast wordt het makkelijker om mensen met een verhoogd risico voor verslaving vroegtijdig op te sporen en door middel van voorlichting en preventie ervoor te zorgen dat zij niet verslaafd raken.

Voor dit onderzoek zijn wij op zoek naar families waarin ten minste 2 mensen verslaafd zijn (geweest) aan alcohol. Het onderzoek bestaat uit een aantal vragenlijsten over uw (psychische) gezondheid en wat bloedafname en duurt ongeveer 1,5 uur. Voor dit onderzoek kunnen u en uw familie naar het AMC komen (reiskosten worden vergoed), of de onderzoekers komen bij u thuis.

U kunt u opgeven door een email te sturen met daarin uw gegevens naar k.c.cerrone@amc.uva.nl (t.n.v. Kim Cerrone) of door te bellen naar 020-8913763.

 

Reageer reacties (2)

sylvia(07. februari 2014)

hoi ,ik ben zelf ex verslaafde van cocaine ,en benzo s,en mijn moeder en opas waren alcohollisten ,maar hebben jullie wat aan geen alcoholist verslavingde

Kim Cerrone(07. februari 2014)

Beste Sylvia

Wij gaan binnen de families ook kijken naar andere verslavingen en wat het verband daarmee is met alcohol verslaving dus dat u zelf niet (ex-) alcohol verslaafd bent is geen probleem. Als u mee zou willen doen of misschien nog twijfelt dan kunt u mij ook uw telefoonnummer mailen en dan bel ik u als u dat goed vindt binnenkort even op om wat meer uit te leggen over het onderzoek en uw eventuele verdere vragen te beantwoorden.

Vriendelijke groeten,

Kim Cerrone

k.c.cerrone@amc.uva.nl

LEES MEER...