Gebruik opioïde pijnstillers leidt sneller tot heroïnegebruik

Ongeveer driekwart van de Amerikaanse middelbare scholieren die heroïne gebruikt, is eerst begonnen met het gebruiken van opioïde pijnstillers. Dat blijkt uit een onlangs uitgevoerd onderzoek.

Voor het onderzoek werden 68.000 middelbare scholieren ondervraagd. Hieruit bleek dat 12 procent van de middelbare scholieren narcotische pijnstillers gebruikt zoals Vicodin, Percocet en OxyContin.
77 procent van de tieners die aangaf heroïne te gebruiken, vermeldde dat zij ooit opioïde pijnstillers hebben gebruikt.    

Hoofdonderzoeker Joseph Palamar: ‘Hoe vaker een tiener narcotische pijnstillers gebruikt, hoe groter het risico is dat hij of zij afhankelijk wordt van de drug. Deze tieners kiezen in een later stadium vaak voor het gebruiken van heroïne, dit is goedkoper en makkelijker te verkrijgen dan pillen.’

Volgens Dr. Scott Krakower, psychiater in het Zucker Hillside ziekenhuis in New York, stijgt de populariteit van heroïne enorm snel. ‘Voorlichtingen over drugs zijn van cruciaal belang. Maar dit is makkelijker gezegd dan gedaan.’

Een essentieel bestanddeel van opium is morfine. Deze pijnstillers, dus op basis van opium, worden al jaren voorschreven in Amerika. Niet alleen aan terminale patiënten met extreme pijn, maar net zo goed aan gezonde Amerikanen met lage rugpijn of pijn aan de verstandskiezen.

Volgens Physicians for Responsible Opioid Prescription (PROP) zijn er de afgelopen twintig jaar duizenden Amerikanen omgekomen door een fatale dosis van deze op opium-gebaseerde pijnstillers. Volgens PROP zijn middelbare, witte Amerikanen van boven de 45 jaar een groep waar experts zich het meeste zorgen over maken. Deze groep kan volgens hen makkelijk een lopend recept voorgeschreven krijgen.

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...