Gedwongen opnames bij verslaving gestegen

Het aantal mensen dat door een verslaving gedwongen in de Vlaamse psychiatrie belandt, steeg in vijf jaar tijd ongeveer 21 procent. De verplichte opnames voor eetstoornissen ging ook omhoog. Dit blijkt uit cijfers van de Vlaamse Zorginspectie.

In het nieuwe rapport zet de inspectie de cijfers van de gedwongen opnames tussen 2011 en 2015 op een rijtje. Hieruit komt naar voren dat het aantal verplichte opnames voor verslaving in die periode met meer dan 20 procent is gestegen. In 2015 waren er ongeveer 915 mensen die voor een verslaving werden opgenomen. Dit is 26 procent van de totale verplichte opnames in dat jaar.

Eetstoornissen zijn ook meegenomen in het onderzoek van de Vlaamse Zorginspectie. De gedwongen opnames van mensen die hieraan lijden, stegen met zo’n 67 procent. Dit lijkt veel, maar het gaat hier om een stijging van vier personen. In 2011 werden namelijk zes mensen met een eetstoornis gedwongen opgenomen en in 2015 waren dit tien personen.

In Nederland worden elke dag zes tot zeven mensen gedwongen opgenomen in psychiatrische instellingen. In 2015 ging het om totaal 6516 dwangopnames. Het is niet duidelijk bij hoeveel van deze opnames het om middelengebruik of eetstoornissen ging.

Datum: 15-11-2017

Reageer reacties (0)
LEES MEER...