Geen druppel meer voor zwangere vrouwen

Vrouwen in verwachting moeten alcohol helemaal afzweren. Een half glas wijn kan al slecht zijn voor de hersenontwikkeling van de baby. Dit concludeert hoogleraar Peter Hepper in Brits eerste onderzoek over de onomkeerbare gevaren van lage hoeveelheden alcohol op ongeboren baby’s.

De foetus kan gedurende twee uur stoppen met bewegen ten gevolge van alcoholconsumptie door de drager. Daarnaast wordt de zuurstoftoevoer belemmerd. Een baby moet altijd een actieve indruk maken, waarschuwt hoogleraar Hepper. Hoe dit precies werkt in het onvolgroeide lichaam van de ongeboren baby is vooralsnog onbekend.
Het weefsel dat verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van het kind ondervindt de meeste schade. Als peuter lijken de kinderen kerngezond. De gedragsproblemen komen vaak pas aan het licht zodra ze beginnen met de basisschool. Kinderen vertonen moeite met leren, groepsinteractie en het opvolgen van instructies. Daarnaast hebben ze moeite met het respecteren van sociale grenzen. 
Deze gedragsstoornissen komen ook voor in het foetaal alcohol syndroom. Alleen is er bij deze aandoening ook sprake van abnormale gezichtsafwijkingen, ondergewicht en een vertraagde groei. In Groot-Brittannië wordt een op de honderd kinderen jaarlijks geboren met dit syndroom.  
Volgens de Britse overheid is er nog te weinig bekend over de invloed van alcohol tijdens de zwangerschap. Ouders worden nog te vaak onvoldoende of tegenstrijdig geïnformeerd over de mogelijke gevaren. Het nieuwe onderzoek ontkracht eerdere bevindingen over de kwestie. Een glas wijn per week is volgens het ministerie van Volksgezondheid ongevaarlijk.
Garanties voor een geestelijk gezond kind in combinatie met alcoholgebruik zijn er niet. Elke druppel alcohol kan onomkeerbare schade toebrengen aan de hersenen van het kind.

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...