Gelekte maatregelen Preventieakkoord 'uit verband gerukt'

Media hebben maatregelen om alcoholgebruik te verminderen, die in het gelekte Preventieakkoord stonden, verkeerd geïnterpreteerd. Dat zegt Wim van Dalen, directeur van het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP en betrokken partij in de akkoordonderhandelingen.

Afgelopen donderdag kreeg RTL Nieuws een conceptversie in handen van het Nationaal Preventieakkoord dat onder andere als doel heeft om alcoholgebruik te verminderen. De maatregelen die RTL Nieuws en andere media vervolgens publiceerden zijn volgens Van Dalen ‘compleet uit zijn verband gerukt.’ Er zijn volgens hem nog helemaal geen duidelijke besluiten genomen hoe de prijzen zullen veranderen.      

Dat de prijzen zullen veranderen klopt, maar niet zo extreem dat bijvoorbeeld een krat bier twintig euro gaat kosten. ‘Dat hebben de media verkeerd overgenomen uit een eerdere publicatie over minimumprijzen in Schotland van de STAP-website’, zegt Van Dalen. De media hebben die prijzen letterlijk gekopieerd naar Nederland. ‘Zo extreem is en zal het ook niet worden’, voegt hij toe.

Vrijdag 7 september zal de laatste vergadering over het Nationaal Preventieakkoord plaatsvinden. Staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport zal er opnieuw naar kijken. ‘Ik kan dus ook niet zeggen hoe het zal lopen, want ook wij als partijen weten het nog niet’, aldus Van Dalen.

Datum: 05/09/2018
Schrijf je hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...