Gevolgen drugs in het verkeer slecht ingeschat

Veel automobilisten die onder invloed van drugs rijden vinden dat dit gewoon kan. Volgens TeamAlert zijn in de eerste helft van 2020 maandelijks bijna duizend automobilisten aangehouden die drugs op hadden voordat zij de auto instapten.

TeamAlert vroeg 3678 personen tussen 18 en 50 jaar die cannabis, XTC, speed, cocaïne en/of lachgas gebruiken naar hun motivaties om wel of niet in de auto te stappen. Mensen die met drugs op achter het stuur kropen, gaven aan zichzelf een prima bestuurder te vinden ondanks de drugs in hun systeem. Ze maken hierbij zelf de inschatting of ze kunnen rijden of niet, of zeggen alleen ‘korte ritjes’ te maken.

Gevaren onderbelicht

De onderzoekers zagen bij de mensen die wel in de auto stappen dat zij niet naar de gevaren van hun deelname aan het verkeer keken. Wanneer zij nog nooit een ongeluk hadden veroorzaakt, of nog niet staande waren gehouden door de politie werden zij gesterkt in hun gedachte dat een auto besturen onder invloed van drugs prima kan. Ook het feit dat hun omgeving rijden met drugs op lijkt te accepteren draagt bij aan die gedachte. Op die manier wordt deelname aan het verkeer onder invloed van drugs genormaliseerd binnen vriendengroepen. 

Wat nu?

TeamAlert heeft enkele aanbevelingen voor het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, waarvoor het onderzoek werd uitgevoerd. Zo geven zij aan dat de doelgroep gewezen moet worden op de voordelen van nuchter rijden. Daarnaast zou de handhaving op rijden onder invloed verbeterd moeten worden en pleiten zij voor een (media)campagne die duidelijk maakt dat drugs en verkeer niet samengaan.

Reageer reacties (1)

iMRWosAtnvdIxm(17. februari 2021)

wnrCIJMAHyYZckRq

LEES MEER...