‘Gewetensvolle klokkenluiders gezocht uit tabaksindustrie’

Strafrechtadvocaat Bénédicte Ficq zoekt topbestuurders uit de tabakswereld die klokkenluider willen zijn. Met een advertentie in het Financieel Dagblad van vandaag roept ze hen op zich bij haar te melden.

De advertentie is expres geplaatst in het FD, aldus Ficq. ‘Omdat die veel gelezen wordt door CEO’s en bestuurders. Wat we van hen willen weten? Alles! Hoe ze in de tabaksindustrie over verslaving praten, hoe ze te werk gaan, echt van alles.’ De ‘levensreddende klokkenluiders’ kunnen rekenen op ‘volledige geheimhouding en anonimiteit’, aldus de advertentie. Ficq hoopt op iemand met spijt. ‘Bijvoorbeeld iemand die aan het eind van zijn carrière zit en zich bedenkt: waarom heb ik hier aan meegedaan?’

De strafrechtadvocaat wil de informatie gebruiken in de procedure die is aangespannen tegen de tabaksindustrie. Het Openbaar Ministerie besloot in februari van dit jaar desondanks niet tot vervolging over te gaan. Ficq spande daarna een artikel 12-procedure aan om het OM via het gerechtshof alsnog te dwingen de tabaksindustrie te vervolgen. 

In Lef Magazine die nu in de winkels ligt lees je een uitgebreid coververhaal met Bénédicte Ficq en longartsen Wanda de Kanter en Pauline Dekker.

Datum: 07/05/2018

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...