Goede omgeving van verslaafde in herstel onmisbaar

Er wordt bij een behandeling met een verslaafde te veel gekeken naar de persoon en niet naar de omgeving. Eric Blaauw, lector verslavingszorg aan de Hanzehogeschool Groningen, gaat met een team onderzoek doen naar een verbeterd netwerk van een verslaafde in herstel. Volgens de lector vallen te veel verslaafden terug omdat ze in een slechte omgeving terecht komen.

Als een verslaafde terug komt uit de kliniek staan de paar uurtjes therapiecontact niet in verhouding met de uren dat hij contact heeft met naasten. Een goede thuisomgeving is van belang om het herstel door te trekken. Blaauw: ‘ Als iemand verslaafd is, gaat dat niet alleen om die persoon. Als iemand verslaafd is, zijn er gemiddeld vijf mensen bij betrokken.’ Deze mensen moeten weten hoe ze moeten omgaan met een verslaafde in herstel.  Naasten van een verslaafde kunnen al telefonische ondersteuning aanvragen via platforms.

Blaauw: ‘Het onderzoek dat wij doen bestaat uit vele projecten. Elk project is een puzzelstukje voor de grote puzzel.’ Zo werd er al gekeken naar de relatie tussen kinderen en ouders met en zonder een verslaving. De eerste grote resultaten van het onderzoek worden verwacht over twee jaar. De resultaten worden dan gebruikt in de minor van de opleiding tot hulpverlener en zo wordt er verwacht dat professionals in de toekomst beter geschoold zijn in systeemtherapie. Het percentage van het aantal dat hierin is gespecialiseerd, ligt nu nog beneden de twee procent. Blaauw: ‘Aan de hand van deze betere therapie versterken we de banden binnen de gehechte kring van een verslaafde in herstel.’ Voor verslaafden zonder familie of vrienden wordt er onderzoek gedaan naar mantelzorg of een speciaal netwerk voor deze mensen.

Datum: 12/01/2017

 

Reageer reacties (2)

Pim Bekker(18. januari 2017)

Zucht, elke ervaringsdeskundige kan dit heel helder vertellen. Beter zou zijn onderzoek te doen naar "wat verstevigd het netwerk en aan welke voorwaarden moet die voldoen, hoe zet je zelf een steunend netwerk op" . Even uit de lossepols gereageerd. Leg accent op hoe kan je zelf je eigen netwerk zoeken, verstevigen en onderhouden ook binnen eigen herstelkring en daarbuiten. De do's en do'nts. 

Hans Rijneveld(18. januari 2017)

Ja heel duidelijk, kijk nog maar eens naar de laatste serie Anita wordt opgenomen. Terug naar de oude leefomgeving = vroeg of laat terugval

LEES MEER...