‘Een schit-ter-end nummer. Een nummer waar je goede zin van krijgt. Een nummer dat je kan helpen als je een beetje neerslachtig bent.’ Matthijs van Nieuwkerk heeft het over Have a little faith in me van John Hiatt.

Al vanaf 1999 staat het lied jaarlijks in de Nederlandse  top 2000. Dit jaar behaalt het de 576e plaats. Omdat er een speciaal verhaal achter schuilt, komt er een korte documentaire over in de Top 2000 a gogo, gisteravond te zien op Nederland 3.

‘Het was eigenlijk het eerste nummer dat ik nuchter schreef. De eerste keer dat ik niet helemaal naar de klote was door drank en drugs’, vertelt de Amerikaanse singer-songwriter. ‘Mijn leven was een grote puinhoop. Ik had een spoor van vernieling achtergelaten. Mijn huwelijk liep stuk, ik had ineens geen platenfirma meer, dus mijn carrière ging ook bergafwaarts.’

Raarste avond
Hiatt heeft zich er toch doorheen weten te slepen. ‘Ik bleef een tijd nuchter waardoor ik alles weer helder inzag. Dat had ik nodig. En ik moest weer ergens in geloven.’ De zanger pakte zijn leven op en begon weer te schrijven. Hij schreef Have a little faith in me. In een kleine studio van een vriend probeerde hij een demo van het nummer op te nemen. ‘Het was de raarste avond. De apparatuur werkte maar niet mee. Het produceerde steeds rare geluiden of hield er ineens mee op.’ De demo hebben ze dan ook nooit afgekregen. 

De volgende dag kreeg Hiatt het nieuws dat zijn eerste vrouw zelfmoord had gepleegd. Meteen wist hij waarom het opnemen van de demo niet lukte. ‘Het mocht niet opgenomen worden, daar had zij voor gezorgd. Ik wilde er namelijk iets veel groters van maken, met drums eronder. Zo moest het nummer niet worden. Het moest worden zoals het nu is: alleen mijn piano en ik.’ Het werd één van zijn grootste hits.

Voor 2014 geldt: have a little faith. Of beter: a lot. Dan kan het jaar alleen maar mooier worden.

Gelukkig nieuwjaar allemaal!

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...