Hepatitis C bij drugsgebruik te voorkomen

De combinatie van opioïde substitutietherapie (OST) en naalden en spuiten programma’s (NSP) zijn effectief bij het voorkomen van hepatitis C. Dit zeggen onderzoekers van de Cochrane organisatie.

Bij OST dient men onder medische supervisie een medicijn toe dat vergelijkbaar is met de drug of choice om zo drugsgebruik te verminderen. De NSP’s zijn een soort schade verminderend initiatief waarbij drugsgebruikers schone naalden en spuiten krijgen.

In het onderzoek keken de wetenschappers naar onderzoeken uit Europa, Australië, Noord Amerika en China die tot in november 2015 gepubliceerd zijn. Cochrane, een onafhankelijk netwerk van onderzoekers, voegde de resultaten samen om te zien hoe effectief OST en NSP zijn bij het voorkomen van  hepatitis C.

Uit de resultaten blijkt dat een combinatie van OST en NSP de kans op hepatitis C met 74 procent vermindert. OST alleen zorgde voor een afname van 50 procent, maar over de effectiviteit van enkel NSP’s zijn de onderzoekers minder zeker. Zij trokken alleen harde conclusies over de besmettingsafname in Europa, die volgens hen 76 procent is.

De onderzoekers benadrukken dat de onderzochte onderzoeken niet volledig betrouwbaar zijn. Dit komt vooral doordat ze daarin maar met één testgroep werken. Dit in tegenstellingen tot andere onderzoeken waarbij men een groep die de behandeling ontvangt vergelijkt met een groep die dit niet krijgt.

Datum: 25-09-2017

Reageer reacties (0)
LEES MEER...