Hersenweefsel ontdekt voor weerstaan van alcohol

De laterale habenula, een stukje weefsel midden in je brein, beïnvloedt het vermogen om te leren van negatieve alcoholervaringen. Dat blijkt uit onderzoek van wetenschappers verbonden aan de Universiteit van Utah. Het rapport werd gepubliceerd op de website van PLOS One.

In het onderzoek inactiveerden de wetenschappers de laterale habenula bij ratten. Met tussenpozen kregen ze de keuze tussen alcoholvrije drankjes en met een promillage van 20%, uitgestrekt over een x aantal weken. De ratten met de inactieve laterale habenula gingen sneller en meer drinken in die periode dan de controlegroep. ‘Vertaal je dit naar mensen, dan is deze escalatie van alcoholconsumptie het mogelijke verschil tussen een recreatieve drinker en iemand die alcoholist is’, licht onderzoeker Sharif Taha het rapport toe.

Met de resultaten van deze studie kunnen we in de toekomst wellicht beter begrijpen hoe gedrag een alcoholverslaving in de hand kan werken. Taha hoopt op iets meer dan dat: ‘Als we de hersencircuits die de gevoeligheid voor negatieve effecten van alcohol kunnen controleren, kunnen we misschien grip krijgen op potentiele probleemdrinkers.'

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...