Centrum Eetstoornissen Ursula is initiatiefnemer van het pas opgerichte Nederlandse Eetstoornissen Register (NER). Met het NER willen Centrum Eetstoornissen Ursula, de Vrije Universiteit en de Vereniging rond Eetstoornissen WEET het lange termijn effect van een eetstoornis op verschillende gebieden onderzoeken.

Wanneer mensen met een eetstoornis in behandeling zijn, meten en weten behandelaren veel van deze patiëntengroep. Maar als de behandeling is afgerond verliezen ze hen meestal uit het oog. Met een deel van deze mensen blijft het goed gaan, maar sommigen vallen terug in hun eetstoornis. Om hier een goed beeld van te kunnen krijgen, hebben de drie betrokken partijen het NER opgezet. Daarnaast is er een groep die nooit behandeling ontvangt. Ook deze groep kan deelnemen aan het onderzoek. Het NER is een afgeleide van het Nederlands Autisme Register dat sinds 2013 onderzoek doet naar autisme.

Onderzoeker dr. Rita Op ’t Landt – Slof van GGZ Rivierduinen: “Met dit register willen we een grote groep mensen (vanaf 12 jaar) die nu of in het verleden eetstoornissen of eetproblemen hebben ervaren voor langere tijd gaan volgen via online vragenlijsten. We volgen de deelnemers in de tijd, wat betekent dat ze ongeveer één keer per jaar een vragenlijst ontvangen. Deze vragenlijst bevat onder andere vragen over persoonlijke achtergrond, eetproblematiek, diagnostiek, eventuele bijkomende problemen, depressieve stemming, behandeling, onderwijs, werk, wonen en vrije tijd. Het invullen van de vragenlijst kost ongeveer drie kwartier. Deelname aan het register is vrijwillig en de gegevens worden anoniem verwerkt en opgeslagen. Met de resultaten van dit onderzoek hopen wij de behandeling te verbeteren en meer inzicht te krijgen in het ontstaan en voortbestaan van eetstoornissen en -problemen en de invloed ervan op het leven.”

Ondertussen hebben al 235 mensen de eerste vragenlijst van het NER ingevuld. Kijk voor meer informatie op de website: www.nederlandseetstoornisregister.nl.

Bron: www.rivierduinen.nl

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...