'Het normale imago van uitgaansdrugs moet anders'

Korpschef Erik Akerboom van de Nationale Politie wil dat het ‘normale imago’ van drugs in het uitgaanscircuit verandert. Dat zei hij vandaag op een internationale politietop in Rotterdam, waar drugsbestrijders uit 120 landen samen waren.

‘Je ziet nu veel twintigers en dertigers die doordeweeks erg gezond leven met yoga, smoothies en fitness’, aldus Akerboom. ‘Maar in het weekend nemen ze cocaïne en pillen. Op deze manier wordt drugsgebruik genormaliseerd en zelfs geromantiseerd. Van dat imago moeten we af.’ Volgens de korpschef hebben dit soort gebruikers niet door dat zij een systeem in stand houden dat wordt gekenmerkt door extreem geweld. ‘Achter een pil of 'lijntje’ schuilt een wereld van keiharde criminaliteit; liquidaties, witwassen, corruptie, fraude en milieucriminaliteit. Drugs zijn het fundament van een ondermijnend systeem, en de acceptatie van drugs maakt de drempel lager om dat systeem in stand te houden.’

Er zijn ook andere geluiden. Thijs Roes, wetenschapsjournalist en recreatief drugsgebruiker, vertelt in de Volkskrant dat de speech van de korpsleiding hem kwaad maakt: ‘Het is zo bedroevend dat degenen die zo hoog in de boom zitten de criminele ellende nog steeds zien als gevolg van drugsgebruik en niet als het bewijs van een falend systeem. Wanneer gaan ze nou eens onderkennen dat het criminaliseren van drugs uiteindelijk voor alle ellende zorgt? Gebruik ontmoedigen of zelfs bestraffen is echt kansloos. Dat zie je overal ter wereld.’ Volgens Roes is legaliseren, voorlichten en reguleren een betere optie. 

Datum: 10/04/2018

Reageer reacties (0)
LEES MEER...