Highscore drugsgebruik

Het drugsgebruik in Nederland zit op het record van 1997. Waar drugs toen vaak bij een subcultuur hoorde, zijn ze nu mainstream geworden.

Mainstream betekent niet dat iedereen het oké vindt om te gebruiken, zegt Jaap Jamin, woordvoerder van kenniscentrum Jellinek, maar volgens hem wordt het meer bespreekbaar. Het drugsgebruik is aan het pieken, vertelt Jamin in een interview met NRC. ‘Maar er is een verschil: waar drugsgebruik in de jaren negentig werd geassocieerd met specifieke subculturen (house en gabber), worden harddrugs nu door een veel breder publiek gebruikt. Ontzuiling, noemt Jellinek dat. Bijna niemand kijkt ervan op als je vertelt dat je weleens een pilletje gebruikt. Het taboe verdwijnt. Dat was een paar jaar geleden wel anders.’

Bijna één op de vijf Nederlanders in de leeftijdsgroep 20 tot 30 jaar heeft weleens xtc gebruikt, blijkt uit de Leefstijlmonitor 2015 van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). En één op de tien gebruikte in het afgelopen jaar nog xtc.

Wie gebruikt wat? Drugsgebruik in Nederland naar leeftijdscategorie
Percentage personen dat cannabis, ecstacy of cocaïne heeft gebruikt (uitgesplitst naar mate van gebruik en leeftijdscategorie, 2014)

Drugsgebruik in Nederland naar leeftijdscategorie

 

 

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...