Hoeveelheid onderschepte cocaïne verdubbeld

In 2017 is er een record hoeveelheid cocaïne onderschept in de Europese Unie. Uit een rapport van het Europees Waarnemingscentrum voor drugs en drugsverslaving (EMCDDA) blijkt dat er ruim 140 ton in beslag is genomen. In 2016 was dit ruim 70 ton.

De meeste cocaïne, 45 ton, werd in beslag genomen in België. Nederland staat op de vijfde plek met 14,6 ton. Ook stelt het onderzoekscentrum dat de zuiverheid van de cocaïne niet eerder zo hoog is geweest, wat volgens hen wijst op een toegenomen beschikbaarheid van de drug.

Waar deze toename exact vandaan komt is onduidelijk. Een mogelijke verklaring volgens het EMCDDA is de innovatie in de cocaïnemarkt. Het is voor aanbieders een stuk makkelijker om coke te verhandelen door bijvoorbeeld marktplaatsen op het darknet en sociale media.

Cocaïne is de meest gebruikte stimulerende drug in de EU. In 2017 gebruikten 2,6 miljoen Europeanen tussen de 15 en 34 jaar tenminste één keer coke. Wel blijkt uit hun onderzoek dat steeds meer mensen zich laten behandelen voor cocaïneverslaving. Het totaal aantal cliënten die zich tussen 2014 en 2017 voor het eerst meldde om voor cocaïne behandeld te worden is met meer dan 37% toegenomen.

06/06/19

Schrijf je hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

 

 

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...