I-Books behandeling obesitas

Professor Jansen en Mulkens van de Universiteit Maastricht ontwikkelden twee i-Books voor hulpverleners die obesitas-patiënten behandelen. Hulpverleners kunnen met behulp van de boeken 'Leren om niet te eten', ongecontroleerde eetbuien bij patiënten bestrijden.

De professors deden onderzoek naar de psychologische mechanismen die bij obesitas-patiënten aan het werk zijn. De impulsen om te gaan snacken en eten hangen samen met het tijdstip van de dag, een geur of een kleur. Maar deze impulsen zijn volgens de onderzoekers te verminderen. De boeken geven met behulp van interventies en video-opnames weer op welke manier patiënten hun eetbuien tegen kunnen houden. Volgens professor Jansen zorgt oefening ervoor dat de drang om te eten vermindert en uiteindelijk wordt weerstaan. Ze krijgen controle over hun eetgedrag. De i-Books zijn volgens haar een laagdrempelige manier om obesitas te behandelen.

In Nederland kampt de helft van de bevolking met overgewicht en lijdt 12 procent aan obesitas. Maar volgens voorspellingen zal het aantal obesitas-patiënten in Nederland toenemen. Behandelaars gaan meestal te werk door het eet-en leefpatroon te veranderen of een maagverkleining te adviseren. De psychologische processen die mensen aanzetten tot veel eten wordt vaak vergeten. Dit was voor de professors de reden om onderzoek te doen naar effectieve behandelmethodes.

 

 

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...