Ibogaïne-genezeres acht jaar cel voor behandeling drugsverslaving

De natuurgenezeres Sara G. moet acht jaar de cel in voor het behandelen van een Zweedse met een verslaving. Dit deed zij met ibogaïne, een hallucinerend middel. Ze wordt veroordeeld voor doodslag.

De Zweedse vrouw die kampte met een drugsverslaving zou naar Nederland zijn gekomen voor een behandeling. G. zegt dat de vrouw niet aan de voorwaarden voldeed maar ze mocht wel in de woning van G. blijven, waar zij zelf en onbegeleid de ibogaïne tot zich zou hebben genomen. De rechtbank in Utrecht acht echter bewezen dat G. de stof aan de Zweedse toediende, waardoor zij ten overlijden kwam.De rechtbank veroordeelt G. ook omdat ze de risico’s van de behandeling zou hebben verzwegen en zou hebben gehandeld in ibogaïne en verrichte zij onbevoegd medische handelingen met grote risico’s als gevolg.

Eerdere veroordeling
De ‘Heks van Kockengen’ werd in 2011 en in 2015 al veroordeeld voor het veroorzaken van gezondheidsschade aan  cliënten. Bovendien zou ze sinds 1999 pogingen hebben gedaan om honderden mensen te laten afkicken met behulp van ibogaïne. In die periode overleden twee mensen en raakten er twee zwaargewond.

Iboga
Iboga (tabernanthe iboga), is een struik die groeit in West Centraal Afrika. In de wortels van de plant zit ibogaïne. De schors van de wortel kan worden geraspt en gegeten. Ibogaïne kan ernstige hartritmestoornissen veroorzaken, soms met de dood tot gevolg. Zelfs bij een lage dosis is dit mogelijk. In de jaren ‘60 van de vorige eeuw ontdekte men dat ibogaïne een zogenaamde ‘anti-verslavingswerking’ bezat. Ibogaïne is in Nederland niet verboden, maar in veel andere landen wel.

11/04/19

Schrijf je hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...