In memoriam

Eindejaarslijstjes, altijd gezellig. Nou ja, niet altijd. Dit lijstje gaat over de mensen die ons afgelopen jaar ontvallen zijn, soms als gevolg van hun verslaving. Muzikale genieën, Hollywoodsterren, een ‘doodgewoon Nederlands meisje’, een oud-burgemeester… wereldberoemd of wat minder bekend. Eén ding hebben ze gemeen: ze zullen gemist worden.

Natalie Cole (6 februari 1950 - 1 januari 2016)
De Amerikaanse zangeres Natalie Cole, bekend van hits als Unforgettable en This will be (an everlasting love), overleed op de allereerste dag van dit jaar. Ze was de dochter van de beroemde jazzzanger Nat King Cole. Tien jaar na zijn dood bracht ze haar debuutalbumInseparable (1975) uit, met groot succes, want ze won maar liefst twee Grammy Awards. De R&B zangeres werd in de jaren ‘80 met succes behandeld in een verslavingskliniek omdat ze verslaafd was aan heroïne en alcohol. De laatste jaren moest Cole een reeks concerten afzeggen vanwege gezondheidsproblemen. Hartproblemen worden als doodsoorzaak genoemd. 
 
Michel Delpech (26 januari 1946 – 2 januari 2016)
Delpech was een Franse chansonnier die in Nederland vooral bekend was door zijn lied Pour un flirt uit 1971. Andere chansons van hem waren Que Marianne était jolie (1972), Les divorcés (1974), Le Chasseur (1974) en La maison est en ruine (1974). Aan het einde van de jaren 70 nam de internationale populariteit van het Franse chanson af en Delpech beperkte zijn carrière toen tot de Franstalige landen. De zanger was in de media altijd open over (LINK) zijn verschillende alcohol-, sigaretten- en cocaïneverslaving. ‘Coke gebruikte ik om me te isoleren van de wereld en showbizz, om niet te vervallen in de grijsheid van de normaliteit.’ Op zijn zesendertigste was hij volledig mentaal en fysiek uitgeput en overwoog hij zelfmoord.’ Delpech krabbelde uiteindelijk weer op. Zijn stiefdochter en televisiecomédienne Pauline Delpech leed in haar puberteit aan anorexia; toen ze 29 kilo woog werd ze opgenomen in een kliniek en herstelde ze gelukkig ook.

David Bowie (8 januari 1947 – 10 januari 2016)
Anderhalve week nadat Bowie zijn laatste album Blackstar uitgebracht, overleed de superster op de veel te jonge leeftijd van 69 jaar. De muziekwereld huilde. Anderhalf jaar eerder had Bowie de diagnose kanker gekregen. De geboren artiest brak begin jaren zeventig door in Engeland met het album The Rise and Fall of Ziggy Stardust. In diezelfde jaren probeerde hij voor het eerst coke, waar hij al snel verslaafd aan raakte. Bowie gaf aan dat zijn volgende album David Live, dat na de Ziggy Stardust-tour werd uitgebracht, eigenlijk David Bowie is Alive and Well and Living Only in Theory zou moeten heten, waarschijnlijk een verwijzing naar zijn (door overmatig drugsgebruik) verwarde mentale toestand in deze periode. Toen hij 28 was dacht hij vaak na over zelfmoord en was hij een tijdje overtuigd dat hij de 30 niet zou halen. Zijn assistent Coco overtuigde hem uiteindelijk om in behandeling te gaan. Naar eigen zeggen gebruikte hij niet meer sinds de late jaren ‘70, toen hij de voogdij terugkreeg over zijn zoon.

Glenn Frey – (6 november 1948 -18 januari 2016)
Glenn Frey was mede-oprichter en gitarist van de Eagles. Hij was co-auteur en zanger van de meeste Eagles-hits, waaronder Take it easy, Tequila Sunrise, Lyin Eyes en Heartache Tonight. Met Don Henley schreef hij ook Hotel California en Desperado. De Eagles kregen zes Grammy Awards.  Tegelijkertijd met het succes, kwam ook de drugsverslaving bij Frey in beeld. De band tourde met koelkasten vol cocaïne, aldus de gitarist, en hij werd twee keer aan zijn neusbotje geopereerd. Toen Frey uiteindelijk stopte met drugs, werd hij zo fanatiek met sporten dat hij het gezicht werd van een sportschool. Terugkijkend op zijn verslaving zei hij: ‘Als je niest en je zakdoek ziet er dan uit als de vlag van Japan, dan weet je dat je teveel gebruikt.’

 

Dawn Scott (9 januari 1975 - 19 januari 2016)
De ex-schoonzus van Eminem, Dawn Scott, overleed begin dit jaar op 40-jarige leeftijd aan een fatale dosis heroïne. Ze werd gevonden op een woonwagenkamp in Detroit. Scott was de tweelingzus van Eminems voormalige vrouw Kim Scott, ook was zij de biologische moeder van hun geadopteerde dochtertje Aliana. Scott kende de beroemdheid sinds ze een kind was.
Ongeveer vier maanden voor haar dood vertelde Scott aan de media dat ze verslaafd was aan drugs. Ook zei ze dat Eminem en Kim haar niet hielpen. Scott’s vriendje Les Martin liet ook weten dat hij Kim meerdere keren om haar hulp had gevraagd: ‘Ik heb geprobeerd om haar leven te redden. Hier heb ik vele gesprekken met Kim over gehad, maar het was gewoon niet het gesprek dat ze wilde voeren.’
Sinds 2014 was Scott dakloos. Aan de media vertelde ze vorig jaar: ‘Op een avond belde ik mijn zus en vertelde haar dat ik nergens terecht kon. Toen zei ze: ‘Dat is niet mijn probleem, laat me.’ En hing toen op.’

Rob Ford ( 28 mei 1969 – 22 maart 2016)
Rob Ford was de burgemeester van Toronto. In 2010 kwam de omstreden burgemeester regelmatig in opspraak vanwege zijn alcohol- en drugsgebruik. Publiekelijk dronken escapades werden meerdere malen op video vastgelegd. Als burgemeester besloot hij een contactverbod in te voeren tussen veroordeelde drugsdealers, terwijl er tegelijktijdig beelden opdoken waarop Ford crack rookte. Ford besloot zich ondanks de negatieve media-aandacht verkiesbaar te stellen voor een tweede termijn. Hij verloor zijn burgemeestersambt aan voormalig radiopresentator John Tory. Ford werd later wel met overweldigende meerderheid verkozen tot gemeenteraadslid. In september 2014 constateerden artsen een tumor in zijn buik, waar hij uiteindelijk aan overleed.

Prince (7 juni 1958 – 21 april 2016)
De iconische Amerikaanse zanger Prince overleed dit jaar op 57-jarige leeftijd.  Zijn lichaam werd aangetroffen op zijn landgoed Paisley Park. Prince, ook bekend als His Royal Badness, TAFKAP (the artist formerly known as Prince) en onder diverse andere bijnamen, had grote hits met nummers als When Doves Cry, Let's Go Crazy, Controversy, Purple Rain en 1999. Hij schreef midden jaren tachtig Nothing Compares 2 U, dat een nummer één-hit werd in de uitvoering van de Ierse singer-songwriter Sinead O'Connor. Het album Purple Rain wordt algemeen beschouwd als een van de gedenkwaardigste albums aller tijden. Vlak na zijn dood klapte zijn voormalig drugsdealer uit de school over de verslavingsproblemen van de zanger. Volgens hem kon de zanger niet optreden zonder zichzelf te drogeren en had hij de ernstigste vorm van plankenkoorts die hij ooit had gezien. De dealer voorzag Prince tussen 1984 en 2008 vooral van zware pijnstillers als hydromorphone en morfinomimeticum. Er deden al geruchten de ronde dat diezelfde opiaten ook de oorzaak van het overlijden geweest zouden zijn. Zes weken later werd dat bevestigd. Prince bleek te zijn overleden aan een fatale dosis fentanyl.

Emma (sterfdatum: 28 april 2016)
Documentairemaker Jessica Villerius maakte dit jaar de veelbesproken documentaire over Emma, een meisje dat dit jaar overleed aan anorexia na een strijd van 6 jaar.  Het eerlijke, maar heftige verhaal en de eetstoornis die haar kapot maakte, kreeg veel reacties van mensen die onder de indruk waren en schrokken van wat de ziekte met iemand kan doen.  Het verhaal liet ook behandelaars niet onbewogen, zo vertelde een van haar artsen Annemarie van Bellegem onlangs in RTL Late Night. De ouders van Emma denken dat de docu impact maakte omdat er geen conclusies worden getrokken of vragen worden beantwoord: ‘Het vertelt het verhaal van Emma en dat zet mensen aan het denken. Het is nu tijd om voor onszelf weer een weg te vinden en verder te gaan, met Emma in ons hart.’

Matt Roberts (10 januari 1978 - 19 augustus 2016)
De oud-gitarist van de Amerikaanse rockband 3 Doors Down, Matt Roberts, overleed in augustus dit jaar. Samen met zijn vader was hij bij een liefdadigheidsevenement in Milwaukee, waar hij moest optreden. De volgende ochtend werd hij dood in zijn hotelkamer aangetroffen. Er zou sprake geweest zijn van een fatale dosis medicijnen. Volgens zijn vader kampte Roberts met angststoornissen en raakte hij verslaafd aan de voorgeschreven medicatie. De dertiger was niet in behandeling voor de verslaving. Matt verliet 3 Doors Down in 2012 vanwege gezondheidsproblemen. Hij werd 38 jaar oud.

George Michael (25 juni 1963 – 25 december 2016)
Na iconen als David Bowie, Prince en Leonard Cohen overleed op eerste kerstdag de zoveelste muzikale grootheid: superster George Michael. Volgens zijn manager was hartfalen de oorzaak, andere bronnen roepen dat zijn drugsverslaving hem fataal werd. Feit is in ieder geval dat de zanger vorig jaar nog in behandeling was bij een van de meest exclusieve verslavingscentra ter wereld, de Kusnacht Practice in Zurich. Zijn management had het echter over ‘een rustperiode in Europa’. Het verhaal gaat dat zijn familie hem voor het blok heeft gezet en naar de pers stapte om over zijn verslaving te praten.
In februari 2006 werd Michael gearresteerd omdat hij onder invloed van drank en harddrugs achter het stuur zat, iets wat hij zelf ‘mijn eigen stomme schuld’ noemde. In juli 2010 reed George Michael, wederom onder invloed van drank en drugs, een winkelpand in.
De zanger was bekend van nummers met de band Wham!, zoals Last Christmas en Wake Me Up Before You Go-Go.  De band bleef voor vijf jaar bestaan, daarna richtte Michael zich op zijn solo-carrière. Het indrukwekkende Careless Whisper was het solo-debuut van de zanger. In totaal wist de zanger, geboren als Georgios Kyriacos Panayiotou, ruim 100 miljoen albums te verkopen tijdens een carrière van bijna veertig jaar. Hij won twee Grammy's en wist negen keer op de eerste plek te eindigen in de Nederlandse Top 40, twee keer daarvan met de band Wham!. George Michael is 53 jaar geworden.

Carrie Fisher (21 oktober 1956 – 27 december)
Fisher was een Amerikaanse actrice, vooral bekend door haar rol als prinses Leia in de Star Wars-saga van regisseur George Lucas. Ze was de dochter van eveneens beroemde actrice Debbie Reynolds , die opvallend genoeg een dag later overleed. Naast haar acteerwerk stond Fisher ook bekend als verslaafde in herstel. In haar boek Wishful Drinking vertelt Fisher over haar verslaving aan LSD, alcohol en cocaïne. Zo wordt daarnaast nog een veelgevraagde scriptdokter, die de scripts van onder andere Lethal Waepon3, Hook, Sisteract  en Sisteract 2 onder handen neemt. Fisher overleed aan een hartstilstand. Volgens sommige bronnen zou die doodsoorzaak mogelijk te maken kunnen hebben met een terugval, maar dat is niet zeker. 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...