Het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) in Den Bosch is het eerste ziekenhuis dat gaat samenwerken met Ikpas, de Nederlandse versie van de internationale Dry January campagne. Patiënten kunnen in samenwerking met het ziekenhuis een maand stoppen met alcohol en na die periode evalueren wat de voordelen hiervan zijn.

Dit initiatief is voor alle mensen die op de poli van de Maag- Darm- Leverafdeling (MDL) en/of bij het Leefstijlloket van het JBZ komen. MDL-arts Henk-Marijn de Jonge zegt regelmatig patiënten te behandelen met gezondheidsklachten waarbij alcoholgebruik een grote rol speelt. Hij denkt dat zo’n twintig tot dertig procent van zijn patiënten problemen heeft met het drinken van alcohol. Ook gelooft hij dat minstens tien procent van alle patiënten die worden opgenomen in een ziekenhuis daar komen door klachten ‘gerelateerd aan alcoholproblemen’. Het is dus belangrijk om mensen meer bewust te maken van de gezondheidsklachten die alcohol kunnen veroorzaken.

Ikpas in het JBZ
Het JBZ is het eerste ziekenhuis dat de IKpas campagne introdcueert aan hun patiënten. Mensen kunnen zich aanmelden voor een maand alcoholvrij. De deelnemers krijgen dan twee keer per week een nieuwsbrief met tips en ze krijgen interviews met zorgverleners uit het ziekenhuis. Ook hebben ze toegang tot een forum, plus een grote hoeveelheid alcoholvrije recepten om hen te steunen die maand. Het JBZ probeert  alcoholgebruik bespreekbaar te maken met behulp van projecten en trainingen. Deze IKpas campagne is een fijne toevoeging hiervan. Dankzij IKpas worden mensen bewuster van de keuze om wel of niet alcohol te drinken. Veel deelnemers ervaren naast bewustwording ook positieve lichamelijke veranderingen. Ze voelen zich fitter en slapen beter.

Reageer reacties (0)
LEES MEER...