Kingsen, zap de neger, suïcide six, beerpong, mexen. Er zijn honderden drankspelletjes die wekelijks door jongeren gespeeld worden. Dat kan best leuk zijn, maar het kan ook enorm uit de hand lopen. Dat gebeurde met Neknomination in - hoe kan het ook anders - Ierland.

Don’t break the chain, don’t be a d***, zo luidt de beschrijving van het nieuwe spel. Niet meespelen wordt dan ook niet in dank afgenomen. De naam spreekt voor zich: Necken is atten. En de personen worden genomineerd. Ze drinken in één keer een pint (1.76 liter) alcohol leeg en kiezen vervolgens drie nieuwe drinkers uit. Deze hebben 24 uur de tijd om hetzelfde te doen. Wie dubbel gekozen wordt, moet dubbel drinken. Alles wordt gefilmd en het moet gebeuren op een bijzondere locatie of tijdens een stunt. Uiteindelijk worden de filmpjes op internet geplaatst.

De Ieren staan bekend als stevige drinkers. Meer dan de helft van boven de 15  jaar drinkt te veel: in 2012 dronk een Ier gemiddeld 11.7 liter pure alcohol (in Nederland 7.6 liter). Comazuipen is onder de Ierse jeugd zeer populair. Rond 12 uur ’s nachts, als de nacht hier nog jong is, kruipen in Ierland al lamme meisjes in veel te korte jurkjes over straat of staan ze langs de weg te kotsen. Het is dan ook niet gek dat Neknomination het land bereikte. Het spel waaide over vanuit Engeland en Australië en verplaatste zich zo snel doordat mensen in het buitenland genomineerd kunnen worden. 

In Ierland zijn al twee doden gevallen na het spelen van het spel. De 19-jarige Jonny Byrne sprong na een atje (een pint whiskey) in een snel stromende rivier en verdronk. De 22-jarige Ross Cummins speelde het spel en werd bewusteloos terugvonden. De Ierse minister van Communicatie riep Facebook, dat zijn Europese hoofdkantoor in Dublin heeft, op pagina’s die ‘dat stomme fenomeen’ promoten, te blokkeren. Inmiddels heeft het kettingspel Zuid Afrika bereikt. De nominatie werd geaccepteerd; Brent Lindeque deed echter niet zomaar met de menigte mee. Hij gebruikte zijn video om een dakloze man een sandwich, chips en frisdrank te geven. Hij nomineerde drie vrienden om hetzelfde te doen.

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...