Jeugd onderschat effecten van alcohol

Tieners onderschatten de negatieve effecten die alcohol op hun hersenen hebben. Dat blijkt uit cijfers van het Trimbos-instituut. Ondanks de leeftijdsverhoging naar achttien jaar in 2015 blijkt dat jongeren nog altijd veel alcohol drinken.

Voor veel jongeren zijn de effecten van alcohol een reden om te gaan drinken, zoals je euforisch en ontspannen voelen en meer durven. Ze weten echter niet dat drank ook kan zorgen voor studieproblemen en dat ze naast sociale druk ook somber en angstig kunnen worden.

Bovendien is alcohol voor jongeren schadelijker dan voor volwassenen. ‘Jongeren krijgen er tot hun achttiende gratis hersencellen bij. Je ontwikkelt je zoals je als het ware bedoeld bent’, vertelt , Nico van der Lely, kinderarts en co-auteur van ‘Onze kinderen en alcohol’, in een eerdere editie van Lef (2013). Dit proces verloopt van achter naar voren. Als laatste is de prefrontale cortex (de grote hersenen) aan de beurt. ‘Dat deel van het brein is een soort harde schijf. Als een puber veel, vaak en al op jonge leeftijd drinkt, wordt dat deel van de hersenen aangetast.’ Het brein ontwikkelt zich dan niet optimaal.

Datum: 16/09/2016

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...