Jonge mbo’ers roken meer dan hbo’ers, hbo’ers drinken meer dan mbo’ers

Het binge drinken onder jongeren en het rookgedrag van met name mbo’ers is volgens het Trimbos-instituut zorgwekkend.

Het Trimbos-instituut deed onderzoek naar het drink- en rookgedrag en de drugsconsumptie van jongeren tussen de 16 en 18 jaar. Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.  Uit het onderzoek blijkt dat tussen het 16e en 18e levensjaar jongeren aanzienlijk meer gaan drinken en roken. Trimbos ziet hier een belangrijke doelgroep voor preventie.

Ruim 20 procent van de 17-jarige mbo’ers rookt dagelijks. Dit is ruim twee keer zo veel als hun leeftijdsgenoten in het voorgezet onderwijs en op het hbo. Daartegenover drinkt een aanzienlijk hoger percentage minderjarige hbo’ers alcohol: 80 procent ten opzichte van 61 procent op het mbo en 65 procent in het vo. 33 procent van alle jongeren drinkt meer dan tien glazen per weekend. Bij jongens is een forse toename met de leeftijd; het percentage jongens dat meer dan 20 glazen in een weekend drinkt, verdubbelt tussen de 16 en 18 jaar van 11 naar 22 procent.

Ook populair is het gebruik van cannabis en lachgas. Gebruik van deze middelen is op alle onderwijsniveaus praktisch gelijk.  De meest gebruikte harddrug is ecstasy. Ruim één op elf studenten heeft de drug ooit gebruikt. Staatssecretaris Martin van Rijn van VWS heeft gereageerd op het onderzoek. Van Rijn laat weten zich ernstig zorgen te maken over het middelengebruik van jongeren. Ook hij geeft aan meer te willen doen aan preventie. Hierbij legt de staatssecretaris ook verantwoordelijkheid bij ouders: ‘Uiteindelijk zijn het de ouders die het gesprek moeten aangaan met hun kinderen over alcohol, roken en vooral ook drugs.’

Datum 14-09-2016

Reageer reacties (0)
LEES MEER...