Jongeren opvoeden werkt

Steeds meer ouders zijn zich bewust van de gevaren van roken en drinken voor hun kinderen. Dat concludeert het Trimbos Instituut uit gegevens van Health Behaviour School Aged Children Study.

Zo lijken ouders steeds beter te weten wat hun zoon of dochter allemaal uitspookt. Ze hebben meer invloed op het gedrag van hun kinderen, zo blijkt uit onderzoek. Tussen 2007 en 2013 neemt die invloed toe met tien procent.

Ouders worden steeds duidelijker in de richtlijnen die ze hun kinderen meegeven. 78 procent van de kinderen tussen twaalf en zestien jaar wordt verboden te drinken of te roken. Daarbij vindt negen van de tien ouders de leeftijdsverhoging voor tabak naar 18 jaar een goede zaak.

Lef schreef al eerder over het gevaar van alcoholgebruik voordat de hersenen zijn volgroeid. Mede omdat uit onderzoek blijkt dat alcoholgebruik voor het vijfentwintigste levensjaar een slechte invloed heeft op onvolgroeide hersenen. Jongeren lijken weinig onder de indruk van de campagne. ‘Het is toch allang bekend dat hersencellen kapot gaan van alcohol? Bij het koppen van een voetbal gaan die cellen ook kapot hoor!’

Ondanks deze houding van sommige jongeren lijkt een strenger opvoedsysteem wel zijn vruchten af te werpen. Jongeren drinken steeds minder. Driekwart van de drinkers geeft aan vijf glazen of meer per keer te drinken.

Het Trimbos Instituut biedt verdere ondersteuning aan ouders als ze zich zorgen maken over het gedrag van hun kinderen.

 

 

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...