Jongeren sneller risico op verslaving dan vroeger

Jongeren lopen het risico sneller te kampen met een verslaving of depressie dan vorige generaties, blijkt uit studie van de Wereldgezondheidsorganisatie.

Wereldwijd heeft 30 procent van de jongeren last van een psychiatrische aandoening. Daarnaast wordt het risico om later een verslaving te ontwikkelen, groter doordat 15 tot 20 procent van die groep kampt met overmatig alcohol- of drugsgebruik. Ook lijdt 2 tot 5 procent van deze groep aan anorexia of boulimia.

Kwetsbaarheid
Jongeren zijn kwetsbaarder dan vroeger. Sociale- en studiedruk spelen hier een rol in. Ook het aantal gescheiden ouders, eenoudergezinnen en werkeloosheid zijn dingen die veel invloed hebben. De werkdruk is de afgelopen twintig jaar enorm toegenomen en is veel hoger voor deze generatie dan de vorige. Die druk zorgt voor stress, wat een verklaring kan zijn voor het overmatige drinken of gebruiken. Daarnaast kan te veel stress hersenschade veroorzaken.

Obesitas explosie
Ook de verandering in eetgewoonten spelen mee in de kwetsbaarheid van jongeren. Ze eten vetter en ongezonder en hierdoor ontwikkelen hun hersenen zich minder. De laatste dertig jaar is er een obesitas explosie geweest en daar ondervinden ze nu steeds meer de klachten van.

Zelfdoding
Ook zelfdoding komt meer voor onder jongeren. In Frankrijk is het al doodsoorzaak nummer twee onder jongeren en in België doodsoorzaak nummer een onder jongeren tussen de 15 en 24 jaar.

27/11/2018

Schrijf je hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...