Tweede Kamerlid Joost Sneller van D66 pleitte gisteren voor een betere drugsregulering. Met als doel om de bescherming van de, bijvoorbeeld minderjarige, gebruiker te verbeteren en het verminderen van de criminaliteit.

Het kamerlid opperde zijn ideeën gister tijdens een volksgezondheidsdebat in de Tweede Kamer. Door het huidige verbod is het volgens Sneller erg moeilijk om de gebruikers te controleren en eventueel hulp te bieden, als ze bijvoorbeeld minderjarig zijn. ‘Illegale dealers controleren niet op een minimumleeftijd, houden zich niet aan een maximumleeftijd en checken niet wat er in hun pillen zit. Ook geven ze geen voorlichting en maken geen verschil tussen soft- en harddrugs, doen ze niet aan preventie en verwijzen ze niet door naar verslavingszorg’, aldus Sneller. Daarnaast zorgt het enorme drugscircuit volgens Sneller ook voor criminele geldstromen en bijbehorende effecten die ervoor zorgen dat illegale bedrijven steeds groter worden. Volgens hem is een nieuw beleid, waarin de overheid hiermee rekening houdt, een stap in de goede richting.

Peter R. de Vries

Op 6 juli 2021 werd er een moordaanslag gepleegd op Peter R. de Vries, negen dagen later overleed hij. De dood van De Vries heeft de discussie rondom de war on drugs weer flink doen oplaaien, ook De Vries pleitte voor een beter drugsbeleid en sloot zich aan bij de argumenten van D66. Legalisering van drugs of een compleet andere aanpak was volgens De Vries een betere oplossing. Zo’n compleet andere aanpak zou gaan over het aanpakken van de strafrechtelijke oplossing. Nu worden grote drugsvondsten, drugscriminelen of drugsmoorden meteen aangepakt door justitie. Een betere aanpak zou zijn om het drugscircuit als een maatschappelijk probleem te zien en te beginnen bij voorlichting en preventie.

Reageer reacties (0)
LEES MEER...