Kansspelautoriteiten onderzoeken gok-element in games

De Nederlandse en Belgische kansspelautoriteiten onderzoeken of videogames met zogenaamde loot boxes of loot crates kansspelen zijn. Hier is ophef over ontstaan na kritiek op de nieuwe Star Wars-game van producent Electronic Arts.

Een loot box kan onder andere outfits voor personages, camouflages voor wapens en upgrades bevatten. Spelers kunnen de ‘kistjes’ met echt geld kopen en weten vooraf niet wat ze daarvoor krijgen. De kansspelautoriteiten zien dit als een mogelijke vorm van gokken en stellen daarom een onderzoek in.

‘We willen mensen waarschuwen voor de mogelijke gevaren van loot boxes, zoals het risico op verslaving en grote financiële uitgaven. Vooral bij minderjarigen bestaat het risico dat zij de gevolgen van zulke spellen lastig kunnen overzien’, schrijft de Nederlandse kansspelautoriteit.

Loot crates bestaan al jaren. De immens populaire voetbalgame FIFA biedt al sinds 2010 dergelijke ‘dozen’ aan. Verschillende smartphone-games en ander grote titels zoals de nieuwe Call of Duty bevatten ook een soortgelijk onderdeel. Spelers klagen al jaren over het gokelement van de kistjes, omdat ze het oneerlijk en geldklopperij vinden.

Datum: 17-11-2017

Reageer reacties (0)
LEES MEER...