Klacht Filipijnse president door drugsmoorden

De Filipijnse president Rodrigo Duterte is beschuldigd van misdaden tegen de menselijkheid bij het bestrijden van drugscriminaliteit. Een Filipijnse advocaat heeft een klacht tegen de president ingediend bij het Internationale Strafhof (ICC) in Den Haag.

Volgens de advocaat zou President Duterte in de strijd tegen de drugscriminaliteit personen hebben laten vermoorden. De advocaat vertegenwoordigt een huurmoordenaar die deel uitmaakte van een moordcommando van de president. Hij heeft verklaard dat Duterte en elf regeringsmedewerkers aansprakelijk zijn voor de moord op duizenden mensen. Het Internationaal Strafhof heeft eerder al een uitspraak gedaan over de manier waarop de president met drugscriminelen omgaat. Er zouden sinds zijn machtsovername in 2016 bijna negenduizend doden zijn gevallen onder zijn bewind.

Sancties
Of het Internationale Strafhof overgaat tot vervolging is nog niet duidelijk. Eerst wordt er een onderzoek gestart en gekeken of de klacht onder het gezag van ICC valt. Als dit het geval is, kan er pas een onderzoek gestart worden naar het drugsbeleid van de Filipijnse president. Of het zover komt is nog onzeker want sinds de oprichting in 2002 ontving het ICC meer dan twaalfduizend klachten, waarvan er uiteindelijk slechts negen tot een zaak uitliepen. 

24/04/2017

Reageer reacties (0)
LEES MEER...