Kraaien als schoonmaakdienst

Het is een dagelijks gezicht: mensen die opgerookte sigaretten op straat gooien. Het is niet alleen rommelig, maar ook slecht voor het milieu. Twee Nederlandse ontwerpers willen kraaien gebruiken om de boel schoon te maken.

Ontwerpers Bob Spikman en Ruben van der Vleuten werken aan een zogenaamde Crowbar. Het apparaat is een soort inleverstation waar kraaien de sigaretoverblijfselen moeten ingooien. Als ze dit doen, krijgen ze een korrel eten als beloning. ‘Het is een slimme machine die een sigarettenpeuk herkent. Als je er een lollystokje ingooit, heeft de machine dat door en valt er geen vogelvoer in het bakje’, zegt Spikman tegen Trouw.

Het is niet bekend of sigaretten de gezondheid van de vogels negatief beïnvloeden. ‘Als dat zo is, gaan we direct op zoek naar een andere oplossing. We willen kraaien niet ziek maken’, vertelt Spikman. Kraaien zijn slimme dieren. Zo maken ze bijvoorbeeld gebruik van voorbijrijdende auto’s om noten te kraken en houden daarbij ook de verkeerslichten in de gaten.

Datum: 25-10-2017

Reageer reacties (0)
LEES MEER...