Lachgas is deze zomer terug in het festivalbeeld. Dit blijkt uit het jaarlijkse onderzoek De Antenne naar drugsgebruik in Amsterdam van het Bonger Instituut voor criminilogie, in samenwerking met Jellinek verslavingszorg. De drug is samen met xtc en cannabis onder festivalgangers het populairst. 14 procent van de ondervraagde jongeren heeft ooit lachgas gebruikt, voor xtc is dat 12 procent.

In de jaren negentig was lachgas ook erg populair, toen haalden housefeest organisators tanks lachgas voor hun publiek. "Die tanks zijn er nu veel minder", laat Ton Nabben van het Bonger Instituut weten. "Nu zijn het vooral particulieren met een slaroomspuit en gaspatronen." Lachgaspatronen zijn op veel plekken makkelijk te verkrijgen en erg goedkoop.

"Veel mensen zien lachgas niet echt als drug", zegt Floor van Bakkum van Jellinek. Het is namelijk makkelijk te gebruiken en de manier van gebruiken doet weinig denken aan drugsgebruik, zo legt ze uit. Over de gevolgen van lachgas is nog erg weinig bekend. Wat ze wel weten is wanneer je het direct uit een tank of ampul (zilvrgrijs containertje waar het gas in zit) zuigt, je mond, luchtwegen, stembanden en longen bevriezen. Lachgas wordt van origine gebuikt als narcosemiddel. Het effect ervan is een paar minuten durende roes waarbij waarneming en geluid vervormen.

Reageer reacties (0)
LEES MEER...