Langdurig gebruik van opiaten kan het hormoonsysteem verstoren.

Chronische opiaatgebruikers kunnen last krijgen van verlaagd testosteron en verlaagd cortisol. Langdurig gebruik van sterke pijnstillers kan het hormoonsysteem verstoren. Dit bleek uit onderzoek van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).

Ruim 60 procent van de mannen die langer dan zes maanden opiaten gebruiken, heeft een lager testosteronniveau. Ongeveer 20 procent van de mannen en vrouwen die opiaten gebruiken heeft een verlaagd niveau van het stresshormoon cortisol. Het ging hierbij om zowel mensen die opiaten op recept kregen als mensen die er verslaafd aan waren.

Een verlaagd testosterongehalte bij mannen kan leiden tot minder libido, potentie, vruchtbaarheid, baardgroei en spiermassa. Bij vrouwen kunnen minder geslachtshormonen leiden tot menstruatiestoornissen en verminderde vruchtbaarheid. Het is echter nog niet genoeg onderzocht wat de impact van opiaten is op de geslachtshormonen van vrouwen. Te weinig cortisol zorgt vaak voor lastig te duiden klachten als vermoeidheid, die ook een bijwerking van de opiaten zelf kunnen zijn. Toch is de diagnose belangrijk, want bij stresssituaties kan een cortisoltekort leiden tot lage bloeddruk en shock.

27-09-2019

Schrijf je hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Reageer reacties (0)
LEES MEER...