Leeftijdsgrens tabak kopen in België verhoogd

De leeftijd waarop jongeren in België tabak kunnen kopen wordt vandaag verhoogd van 16 naar 18 jaar.

In april dit jaar keurde de Kamer van volksvertegenwoordigers de wetswijziging goed. De nieuwe leeftijdsgrens telt alleen voor de verkoop van tabak, niet voor het gebruik. De nieuwe leeftijdsgrens is een initiatief van het Parlement. De minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, Maggie De Block, heeft andere maatregelen genomen om roken minder aantrekkelijk te maken. Zo wordt op 1 januari 2020 de neutrale verpakking ingevoerd.

Laatste land
België is het laatste land in Europa dat de leeftijdsgrens voor het kopen van tabak naar achttien jaar verhoogd. In Nederland mogen jongeren al sinds 2014 geen tabak en alcohol kopen voordat ze achttien zijn.

Alcohol
Jongeren mogen in België bier en wijn kopen vanaf hun zestiende jaar. Sterke drank mag alleen verkocht worden aan jongeren boven de achttien. Er zijn nog geen plannen om deze wet aan te passen. ‘We moeten jongeren uitleggen wat de risico’s van alcohol zijn. De ouders vervullen daarbij een belangrijke rol, ook meer algemeen bij de keuze voor gezonde drank en voeding. Maak van bier of wijn een verboden vrucht en ze worden alleen maar aantrekkelijker,’ aldus De Block.

1-11-2019

Schrijf je hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...