Afgelopen vrijdag is de legendarische Lou Reed overleden. Hij was als gitarist en zanger een grote pionier binnen de rockmuziek. Hij overleed op 71-jarige leeftijd. Volgens zijn agent is hij overleden aan de verlate gevolgen van een levertransplantatie, die hij in mei onderging.

Lou reed was jarenlang verslaafd aan heroïne, coke, speed, alcohol en gamen. Hij was sinds enige jaren nuchter, maar zijn lichaam had zoveel schade ondervonden van zijn verslaving, dat een levertransplantatie noodzakelijk was. Het nieuws over zijn overlijden werd het eerst gemeld door muziektijdschrift Rolling Stone.

Lewis Allan ‘Lou’ Reed werd in 1942 geboren in Brooklyn, New York. Hij kreeg vooral  bekendheid als zanger en gitarist van The Velvet Underground, die hij met John Cale oprichtte en waarvan kunstenaar Andy Warhol de manager was. Met de band behaalde hij nooit commercieel succes, maar was hij wel een grote invloed op de alternatieve rockmuziek. Het Debuutalbum The Velvet Underground & Nico - het beroemde witte album met de banaan -  wordt nog steeds gezien als een van de belangrijkste rockalbums ooit gemaakt.

Reed verliet The Velvet Underground in 1970, waarna hij een solocarrière begon.  In 1972 verscheen zijn tweede soloalbum getiteld Transformer. Het album werd geproduceerd door David Bowie en Mick Ronson en maakte Lou Reed bekend bij een breder publiek. De hit Walk on the Wild Side was tegelijkertijd een groet aan en een sneer naar het ongeregelde volk van homo - en transseksuelen dat in de jaren zestig Andy Warhols Factory bezocht. De tekst van het lied viel niet in goede aarde bij de radiostations - want gaat onder meer over orale seks - en de single werd gedeeltelijk geboycot. Een andere grote hit van Reed was A Perfect Day.

Lou Reed was sinds 2008 getrouwd met kunstenares-zangeres Laurie Anderson.

Reageer reacties (0)
LEES MEER...