Leuvens onderzoek voorspelt depressie of verslaving

Onderzoekers op de Katholieke Universiteit Leuven hebben een algoritme ontwikkeld om te voorspellen of een eerstejaarsstudent risico loopt op depressie of alcoholverslaving in de komende twee jaar. Dit deden ze door het analyseren van eerdere studentengegevens. De universiteit hoopt met deze gegevens 'risicostudenten' tijdig hulp te kunnen bieden.

Jongeren van 18 tot 24 zouden een verhoogd risico lopen op psychische klachten, door de grote veranderingen in hun leven. Het Gezondheidscentrum van de universiteit liet studenten ieder jaar een enquête invullen over hun psychische gesteldheid. Die gegevens zijn door professor in de psychiatrie Ronny Bruffaerts, in samenwerking met twee doctoraatstudenten, gebruikt door het onderzoek. Door deze ruim 12.000 enquêtes geanonimiseerd te gebruiken, hebben de onderzoekers een algoritme ontwikkeld. Dat zou nu kunnen voorspellen dat iemand risico loopt, ook als hij nog geen tekenen van depressie of verslaving laat zien. 

Studenten die in hun enquêtes signalen van depressie of verslaving vertoonden, kregen al een mail waarin er hulp geboden werd. Vanaf nu krijgen studenten die op basis van hun lijst bij het Gezondheidscentrum risico zouden lopen, automatisch een mail waarin de zorg uitgesproken wordt en waar ze erover zouden kunnen praten.

Datum: 25/10/2017

Reageer reacties (1)

Reinout Wiers(25. oktober 2017)

Dit is interessant, maar zet er svp naam onderzoeker en liefst ook tijdschrift waarin het gepubliceerd is bij, dan kun je het originele stuk opzoeken. 

 

vr groet

Reinout Wiers

LEES MEER...