Levensgevaarlijke xtc

Superman en Nintendo. Niks geen helden en spelletjes, maar levensgevaarlijke xtc-pillen. Ze werden vorige week in België ontdekt en zijn al langer in Nederland in omloop. Ze bevatten zoveel MDMA, dat ze een gebruiker makkelijk kunnen doden.

Tot nu toe hebben de pillen nog niet tot ernstige incidenten geleid, maar dat zal volgens Peter Blanckaerd, van het Belgische Early Warning System on Drugs (BEWSD) niet lang meer duren. ‘Het actieve bestanddeel van de xtc, het MDMA, is namelijk ongewoon hoog. Als een licht meisje van veertien zonder enige drugservaring zo’n pil slikt, kan dat fatale gevolgen hebben.’

Het bericht haalt het landelijke nieuws, maar is eigenlijk helemaal niet nieuw. De pillen worden al langere tijd verhandeld in Nederland. Bovendien wordt er vaker vervuilde xtc of xtc met hoge dosering aangetroffen. Al sinds 2010 is een stijging zichtbaar van de hoeveelheid MDMA in pillen. Van zo’n 70 milligram tot gemiddeld 150 milligram. Maar er zitten ook uitschieters van 300 milligram tussen. ‘Die pillen kunnen bij tieners met weinig drugservaring en vaak weinig lichaamsgewicht aankomen als een mokerslag’, zegt Trimbos-woordvoerder Daan van der Gouwe.

In Nederland is het mogelijk je drugs te laten testen, om erachter te komen of de pil die je gekocht hebt veilig genoeg is. Met die testplaatsen loopt Nederland voor op veel andere landen, zo laat het Trimbos Instituut weten.

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...