Lidl stopt als eerste supermarkt met sigarettenverkoop

Lidl Nederland zal als eerste supermarkt de verkoop van sigaretten stoppen. De keten wil de verkoop gefaseerd afbouwen. Uiterlijk in 2022 moeten de pakjes uit alle filialen verdwenen zijn.

Dat maakte het bedrijf vandaag bekend. Behalve dat de verkoopcijfers de afgelopen jaren al terugliepen en de verkoop daardoor niet meer rendabel is, heeft Lidl ook daadwerkelijk maatregelen genomen om de verkoop te ontmoedigen. Zo plaatste ze sinds vorig jaar alle sigaretten uit het zicht. 'De trend in Nederland gaat duidelijk richting rookvrij. Dat merken wij ook aan de kassa. Deze ontwikkeling willen wij niet tegengaan. Daarom is het voor ons een logische stap om de verkoop van sigaretten nu al gefaseerd af te bouwen’, aldus een woordvoerder van Lidl Nederland.

Positieve reacties
Verslavingskunde Nederland is uiteraard erg blij met de beslissing. ‘Dit is een grote stap, die landelijk en internationaal een grote impact zal hebben. Lidl zit in dertig landen en Lidl Nederland is internationaal de eerste die de verkoop van sigaretten staakt’, aldus een woordvoerder. Volgens de organisatie is het besluit van Lidl een 'zeer belangrijk signaal naar de maatschappij in ons gezamenlijk streven om kinderen en volwassenen te beschermen tegen het roken.' Ook de Alliantie Nederland Rookvrij, waarin ruim honderd organisaties zitten waaronder KWF Kankerbestrijding, Hartstichting en Longfonds, is blij. 'Dit is een fantastisch besluit dat wij van harte toejuichen. Andere supermarkten moeten dit voorbeeld volgen', zegt voorzitter Floris Italianer.

Vorig jaar besloot staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) al dat supermarkten vanaf 2020 niet langer tabak mogen uitstallen, maar deze uit het zicht moeten plaatsen. Voor speciaalzaken wordt een uitzondering gemaakt. Tankstations en kiosken krijgen twee jaar langer de tijd voor de omschakeling.

Datum: 30/05/2018

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...