Longkanker nu dodelijker dan borstkanker

Longkanker heeft borstkanker ingehaald als meest dodelijke vorm van kanker bij vrouwen. Volgens onderzoekers komt dit door een betere screening en behandeling van borstkanker, tegenover een aanhoudende tabaksverslaving.

Dit blijkt uit cijfers die onlangs werden gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift CA: A Cancer Journal for Clinicians.
In 2012 stierven in ontwikkelde landen 209.000 vrouwen aan longkanker. Aan borstkanker stierven ‘slechts’ 197.000 vrouwen.
Roken is naast longkanker ook in veel gevallen de oorzaak van andere soorten kanker. Longkanker is de ‘best te voorkomen’ kanker, door niet te beginnen met roken of juist te stoppen. In Amerikaanse staten waar agressieve tabaksontmoedigingscampagnes worden gebruikt, zien onderzoekers inderdaad een afname van het aantal sterfgevallen aan kanker.
Wanda de Kanter, longarts en voorzitter van de Stichting Rookpreventie Jeugd: ‘Voor borstkanker is veel aandacht. Denk aan acties als Pink Ribbon en het lawaai dat jonge vrouwen kunnen maken, omdat de prognose in het algemeen goed is en er dus een grote groep vrouwen is die zich kan mobiliseren. De meeste longkankerpatiënten zijn binnen vijf jaar al overleden. Vaak zijn ze te ziek om zich goed te organiseren. Daarnaast speelt schaamte een rol. Onterecht overigens, want rokers zijn als kind willens en wetens tot slachtoffer van verslavende stoffen gemaakt door de miljardenlobby van de industrie.’

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...