Onderzoek toont aan dat er meer schade aan de longen ontstaat bij het roken van joints dan sigaretten. De Radiologische Vereniging van Noord-Amerika (RSNA) deed deze ontdekking door CT-scans van de longen van marihuanagebruikers te vergelijken met die van tabaksrokers.

In het onderzoek werden CT-scans gemaakt van drie verschillende groepen; marihuanagebruikers, niet-rokers en tabaksrokers. Wat bleek: bij marihuanarokers was er meer sprake van schade aan de wanden van longblaasjes (longemfyseem), dan bij de andere twee groepen. Bij de tabaksrokers werd er bij 67 procent longemfyseem aangetroffen, bij marihuanarokers was dat 93 procent.

Schade op jongere leeftijd
De tabaksrokers die meededen aan het onderzoek waren allemaal boven de 50 jaar. Veertig  procent van de marihuanarokers was onder de 50. Dat de cijfers dan nog zo alarmerend zijn is zorgelijk. Volgens radioloog Giselle Revah, die meewerkte aan het onderzoek, kan dat twee dingen betekenen: marihuanarokers lopen op jongere leeftijd schade op of met minder blootstelling. Revah vertelt dat ze dat ook in haar professionele omgeving merkt. Patiënten met longemfyseem zijn steeds jonger.

Andere bevindingen van het onderzoek waren dat marihuanarokers in vergelijking met tabaksrokers eerder kans hebben op ontstoken luchtwegen en andere longaandoeningen.  

Reageer reacties (0)
LEES MEER...