Luvo Manyonga: van verslaafd naar wereldkampioen

Een paar jaar geleden leek de carrière van verspringer Luvo Manyonga nog voorbij door zijn verslaving en een dopingschandaal. Afgelopen zaterdag werd hij wereldkampioen verspringen met een sprong van 8 meter en 48 centimeter.

Manyonga werd geboren in een arm gezin in de townships van Zuid-Afrika. Daar werd hij opgemerkt door Mario Smith, die zijn talent voor verspringen zag en hem coachte naar het wereldkampioenschap voor junioren in 2010. Manyonga won goud. Daarna kwam hij in de schulden en begon tik te gebruiken, een variant van crystal meth. In 2012 werd hij hierop betrapt, kreeg een dopingschandaal aan zijn broek en een schorsing van achttien maanden. Zijn carrière leek voorbij.

De dood of het podium
Vanaf dat moment ging het met ups en downs met Manyonga. Hij werd opgepikt door de Ierse touwtrekcoach John McGarth, die hem uit de townships haalde en hem hielp zijn verslaving te bestrijden. 'Het kan nu twee kanten met je op', zou McGarth hem gezegd hebben, 'je staat straks op een Olympisch podium of je sterft nog voor je dertigste.' Manyonga gaf het een kans. Onder andere door de dood van steun en toeverlaat Mario Smith ging het niet direct van een leien dakje. Maar twee jaar geleden begon de stijgende lijn die naar de prestatie van dit weekend heeft geleid.

Manyonga kickte af, ging in herstel en won vorig jaar zilver op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro met een toen persoonlijk record van 8 meter en 37 centimeter. Eén centimeter verder en het was toen goud geweest. In een interview vertelde Manyonga dat hij altijd hoop had gehouden, zelfs toen het heel slecht met hem ging. Nu is hij wereldkampioen.

Manyonga heeft laten weten dat zijn volgende doel al vaststaat. In 1991, zijn geboortejaar, vestigde Amerikaan Mike Powell het huidige wereldrecord verspringen van 8 meter en 95 centimeter. Manyonga heeft zich voorgenomen dit te breken. 'I'm super hungry with ambition of taking over the world', liet hij aan de Guardian weten.

Datum: 07/08/2017

Reageer reacties (0)
LEES MEER...