Elke dag cannabis roken heeft een negatieve invloed op de belangrijkste structuren in je brein. De grijze hersenmassa krimpt, terwijl de witte hersenmassa aangroeit om te compenseren. Maar ook die verbindingen sterven vervolgens af bij chronisch cannabisgebruik. Dat blijkt uit een studie van de universiteiten van Texas en New Mexico. 

De grijze hersenmassa (voor verwerking van informatie) die  krimpt bevindt zich in de orbitofrontale cortex. Dat deel van het brein is onder andere belangrijk voor het maken van beslissingen en het tonen van empathie. De overmatige witte hersenmassa die wordt aangemaakt ter compensatie, zijn verbindingen tussen cellen die beïnvloeden hoe het brein leert en functioneert. Die extra verbindingen worden na zes tot acht jaar chronisch cannabisgebruik ook weer afgebroken. 

Het hersenonderzoek is een van de eerste studies die de langetermijnrisico’s van de softdrug in kaart brengt bij levende gebruikers. Het onderzoeksteam vergeleek de hersenscans van 48 volwassen cannabisrokers met die van 62 niet-gebruikers. 

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...