Mary Tyler Moore overleden

De Amerikaanse actrice en comédienne Mary Tyler Moore is op 80-jarige leeftijd overleden. In de jaren ’60 brak ze door als Laura in The Dick van Dyke Show. Later kreeg ze haar eigen tv-show, The Mary Tyler Moore Show, waarin een carrierevrouw voor het eerst centraal stond in een serie.

Moore was verslaafd aan alcohol en liet zich daarom in 1984 opnemen in de Betty Ford kliniek. Later zei ze over haar verslaving dat ze het jaren verborgen heeft gehouden en dat ze hoopte dat openheid andere verslaafden zou aansporen hulp te zoeken. Ook haar moeder kampte met alcoholverslaving en haar zus stierf aan een fatale dosis drugs.
In een eerder interview zei ze: ‘Alcoholistische vrouwen worden vaak gezien als ‘slordig en vies’. Maar dat is natuurlijk niet zo. Door open te zijn hoop ik dat andere mensen eerlijk naar zichzelf kijken en kunnen zeggen: ‘Ik zie er goed uit, draag nette kleren en heb een warme persoonlijkheid. Maar ik ben ook alcoholist.’

Het tv-icoon speelde ook rollen in verschillende films. Voor haar rol in Ordinary People ontving ze haar derde Golden Globe, en daarnaast won ze meerdere Emmy Awards.
Moore had diabetes en Alzheimer. Haar familie bracht naar buiten dat ze is overleden aan een longontsteking.

Datum 26/01/2017

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...