Uit een nieuwe analyse, uitgevoerd door Canadese wetenschappers, blijkt dat 'matige drinkers' geen lager risico lopen op vroegtijdig overlijden. De resultaten van oudere onderzoeken lieten zien dat dit wel het geval was.

De nieuwe analyse is gebaseerd op veertig jaar onderzoek, verspreid over honderd studies met bijna vijf miljoen deelnemers. De hoofdvraag was wat het verband is tussen de gemiddelde dagelijkse alcohol inname en sterfte door alle oorzaken. De onderzoekers vonden geen verminderingen van het risico op overlijden door alle oorzaken voor drinkers die minder dan vijfentwintig gram alcohol per dag dronken. Vrouwen die 2,5 glas of meer alcohol per dag drinken en mannen die 4,5 glas alcohol of meer per dag drinken, hebben wel een verhoogd risico op vroegtijdig overlijden.

Oude resultaten

Oude rapporten lieten zien dat 'matige drinkers' minder snel sterven. 'Matige drinkers' zijn de groep mensen die niet tot maximaal een standaard glas alcohol per week drinken. Een biertje of wijntje volstaat aan een standaard glas alcohol. Volgens de Canadese wetenschappers komt dit omdat de eerdere onderzoeken observationeel waren. De data van niet-drinkers en 'matige drinkers' werd dus vergeleken, maar andere factoren die van invloed konden zijn voor vroegtijdig overlijden, bleven buiten beeld. Bijvoorbeeld mondhygiëne, gewicht, inkomen, dieet en beweging. De onderzoekers denken dat een deel van de mensen die geen alcohol drinkt dat niet doet door andere gezondheidsredenen. Deze gezondheidsredenen konden voor de groep niet-drinkers de oorzaak van vroegtijdig overlijden zijn, maar deze data werd niet meegenomen in de onderzoeken. Het leek daardoor alsof 'matige drinkers' een lagere kans hebben op vroegtijdig overlijden.

Reageer reacties (0)
LEES MEER...