Onderzoekers van de Universiteit van Texas hebben een veelbelovend resultaat behaald met experimentele medicijnen om terugval bij een verslaving (alcohol en drugs) te voorkomen. Het gaat om het medicijn isradipine, een nieuw geneesmiddel dat werkt tegen hoge bloeddruk. Het middel blokkeert bepaalde kanalen in de hersenen, zodat de krachtige herinnering aan verslavingsgerelateerde zaken (people, places, sights en sounds) verdwijnen. Op deze manier worden prille herstellenden veel minder in de verleiding gebracht en kan een terugval worden voorkomen.

De wetenschappers verrichtten hun onderzoek tot nu toe alleen bij ratten, maar noemen de resultaten hoopgevend. Het onderzoek is deze week gepubliceerd in het tijdschrift Molecular Psychiatry. Isradipine is inmiddels al goedgekeurd voor menselijk gebruik door de U.S. Food and Drug Administration (FDA)  en daardoor kan al snel gestart worden met klinische proeven gericht op verslaving.

Als de behandeling tegen verslaving bij de mens is bewezen, zou dit het eerste geneesmiddel zijn dat helpt terugval te voorkomen doordat het de onbewuste herinnering wist die aan verslaving ten grondslag liggen. Het middel dient dan wel in hoge doseringen gegeven te worden. En verlaagt dan dus de bloeddruk.  Het kan dan volgens de onderzoekers nodig zijn om deze met andere medicijnen te behandelen.

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...