Meer forensische behandeling voor verslaafden

Staatssecretaris Fred Teeven wil dat verslaafden die zich meer dan eens op het criminele pad begeven, vaker de ISD-maatregel opgelegd krijgen. Gevangenen in ISD zitten maximaal twee jaar vast en krijgen intensieve behandeling binnen de muren en meer begeleiding terug in de maatschappij.

De maatregel kan worden opgelegd aan veelplegers die vaker dan tien keer een misdrijf hebben gepleegd. Teeven: ‘Deze mensen zijn vaak verslaafd en plegen voortdurend winkeldiefstallen, woninginbraken en autokraken.’ Voor dit soort verwervingscriminaliteit krijgt men normaal een lage straf, waarin geen ruimte is voor behandeling. Daarom moet de ISD-maatregel volgens Teeven vaker worden opgelegd. ‘Het levert echt heel veel op. Ze zitten niet alleen hun straf uit, maar ook hun verslaving wordt behandeld.’
Volgens onderzoek door het Wetenschappelijk Onderzoek en Documentatiecentrum recidiveert na ISD 74 procent. Zonder de maatregel is dat 85 procent.

Teeven start een voorlichtingsronde, om ervoor te zorgen dat rechters en officieren van justitie meer te weten komen over ISD en de bijbehorende behandelingen.

In het decembernummer van Lef kun je meer lezen over behandelingen binnen het gevangeniswezen.

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...