Meerderheid Kamer tegen regulering wietteelt

Een kleine meerderheid in de Tweede Kamer blijft tegen de regulering van wietteelt.

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten wil dat de wiettelers gaan voldoen aan gemeentelijke vergunningen. Het zou gaan om ondernemingen met goed opgeleid personeel zonder banden met bewuste misdaad.

Gemeenten worstelen al langer met het overheidsbeleid waarbij niet wordt opgetreden tegen coffeeshops die hun inkopen doen bij illegale telers. Coffeeshops verkopen hasj en wiet terwijl het inkopen ervan een illegale zaak is. De verkoop ervan is namelijk toegestaan, maar de teelt niet.

Vorig jaar ondertekenden ongeveer vijftig van de 393 gemeenten het rapport Joint Regulation, een betoog voor regulering van softdrugsteelt. Bijna twee jaar later steeg het aantal ondertekenaars naar 59 gemeenten.

Het VNG-bestuur richtte begin dit jaar een werkgroep van acht bestuurders op. Zij kregen de opdracht om met een nieuwe middenweg te komen en ze werden het met elkaar eens: ‘Consistent beleid voor de hele cannabis keten, van productie tot verkoop.’

De Tweede kamer daarentegen is het hier niet mee eens. 75 Kamerleden wilden de gemeenten geen enkele ruimte geven voor de regulering van wietteelt. Het CDA diende een motie in waarin wordt gezegd dat er geen enkele ruimte moet zijn voor gemeenten om de wietteelt te reguleren. Deze motie werd gesteund door de VVD, PVV, ChristenUnie en de SGP. Alles links van het midden stemde tegen de motie.

Ondanks dat twee van de opstellers van het rapport VVD-burgermeesters zijn, gaat de VVD-fractie niet overstag. ‘Met regulering zijn de criminelen niet weg’, aldus een woordvoerder. ‘Wij willen niet dat Nederland de drugsexporteur van Europa wordt. Daarom moet ons beleid enigszins in lijn zijn met dat van onze buren.’

 

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...