Merendeel sportkantines schenkt drank aan minderjarigen

Minderjarigen kunnen in veruit de meeste voetbalkantines zonder problemen een biertje bestellen. Ruim 82 procent van de kantines schenkt drank aan jongeren, blijkt uit onderzoek in opdracht van de regering. Ook de meeste andere sportverenigingen gaan in de fout.

Van de onderzochte hockeyclubs controleert nog geen 19 procent de leeftijd van iemand die alcohol wil kopen. Bij tennisverenigingen is dat 24 procent en in sporthallen 25 procent. Het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP is niet verrast door de cijfers. ‘Iedereen schrikt hier steeds van, maar wij zien dit al jaren’, zegt directeur Wim van Dalen. Hij wijt het gebrek aan controles onder meer aan het grote verloop van vrijwilligers bij sportverenigingen. Volgens hem zou het helpen als gemeenten in hun verordening de schenktijden voor kantines aanpassen. ‘Bijvoorbeeld door vast te leggen dat de tap pas om vier uur open gaat, omdat de meeste jeugdspelers dan weg zijn.’

Verbeteringen
Staatssecretaris Paul Blokhuis wil dat de cultuur in sportkantines wordt omgedraaid. Op NPO Radio 1 zei hij gisteren: ‘Zoals het nu not done is om in de trein te roken, zo zou het not done moeten zijn om alcohol te schenken aan minderjarigen. De staatssecretaris zei het idee van Wim van Dalen (STAP) om de schenktijden aan te passen een ‘sympathieke maatregel’ te vinden. Ook hecht hij belang aan goede handhaving. Een algemeen alcoholverbod in sportkantines zou hij niet willen.  Hij wil dat de sportbonden in het kader van het Nationaal Preventieakkoord zelf komen met verbetervoorstellen.

Datum: 02/05/2018

Reageer reacties (0)
LEES MEER...