Middel tegen alcoholverslaving werkzaam tegen stotteren

Baclofen, een middel waarna onderzoek wordt gedaan om alcoholafhankelijkheid te verminderen, blijkt te helpen tegen stotteren. Hier kwam Pieter Bodewits achter toen hij onderzoek deed naar de effecten van het middel.

Het middel, Baclofen, dat al jaren wordt ingezet bij alcoholverslaving blijkt nu ook voor stotteren te werken. Hier kwamen onderzoekers achter nadat een van de deelnemers vloeiender leek te praten na een dosis Baclofen.

Tovermiddel
Omdat het onderzoek ook gebruikt maakt van placebo’s, is het niet zeker of het effect toe te wijden is aan het middel. Daarom werd de dosis verhoogd maar kreeg de man bijwerkingen. Daarop werd besloten om te stoppen met het toedienen.  ‘Het stotteren keerde terug en de drankzucht helaas ook. Hij nam opnieuw Baclofen - inmiddels durfden we wel te concluderen dat hij het echte medicijn kreeg - en opnieuw stopte het stotteren’, zegt Bodewits in het WeesperNieuws. Het middel wordt nog wel gebruikt om alcoholverslaving te gebruiken. ‘Het is niet het gehoopte tovermiddel, maar het vermindert drankzucht wel.’

Onderzoek
In 2013 is het onderzoek naar Baclofen gestart. De mogelijke therapeutische werking van Baclofen kwam aan het licht toen een Franse arts Ameisen het middel op zichzelf uitprobeerde om een oplossing te vinden voor zijn alcoholverslaving. Het onderzoek is een samenwerking tussen de Universiteit van Amsterdam, het Academisch Medisch Centrum en The Home Clinic.

24/04/2017

Reageer reacties (0)
LEES MEER...