Een meerderheid (51 procent) van de studenten ervaart psychische klachten. Bij studenten die wekelijks cannabis gebruiken, komen dit soort klachten vaker voor.

Dat blijkt uit onderzoek van het Trimbos-instituut, het RIVM en GGD Nederland. Het is de eerste keer dat de mentale gezondheid en het middelengebruik van studenten in het hoger onderwijs in heel Nederland in kaart wordt gebracht. 

Corona en middelengebruik

De zorgen rondom de toenemende psychische klachten en het middelengebruik bij studenten bestaan al langer. Corona heeft de toename sneller doen stijgen. Een derde van de studenten gebruikt weleens cannabis, van wie 28 procent aangeeft vaker te blowen door de coronacrisis. Daarnaast geeft 40 procent van de studenten die gamen aan dat ze door de coronapandemie en -maatregelen meer zijn gaan gamen. Jolien Dopmeij, projectleider studenten bij het Trimbos-instituut, vindt de resultaten zorgelijk. ‘We hadden de resultaten gedeeltelijk verwacht, omdat we al jarenlang regionale onderzoeken hebben gezien. Door corona zijn de cijfers nog hoger. Ondanks de verwachtingen blijft het schrikken als ik de cijfers zie.’

De taak van de overheid

Om de huidige situatie te verbeteren, moet er meer aandacht komen voor de persoonlijke groei van de student. ‘Door onze prestatiegerichte maatschappij ervaren veel studenten prestatiedruk. Hierdoor zijn ze niet bezig met het ontdekken wie ze zijn en wat ze willen, maar doen ze er alles aan om aan de verwachtingen van de maatschappij te voldoen.’ Volgens Dopmeij moet de overheid steun bieden aan hogescholen en universiteiten om studenten en docenten de tijd te geven om zich te ontwikkelen. 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...